Koronatietoa yrityksille
Uudenkaupungin elinkeinopalvelut kokoaa tälle sivustolle infoa ja palveluja yrittäjille, palveluntuottajille ja maaseututoimijoille koronavirusepidemian aiheuttamassa häiriötilanteessa.
Koronahäiriörahoitukset
Kustannustuen viides kierros on tarkoitettu yrityksille, joiden liiketoiminta on kärsinyt julkisoikeudellisesta, koronapandemian torjuntaan liittyvästä rajoituksesta tukikautena. Rajoitus on voinut kohdistua suoraan yritykseen tai sen asiakaskuntaan.
Viides hakukierros on avoinna 21.12.2021-18.2.2022. Tukikausi on 1.6.-30.9.2021.
Lisätietoja Yritysten kustannustuki - Valtiokonttori
Neljäs kustannustuki
Yritysten määräaikainen kustannustuki korvaa kuluja yrityksille, jotka ovat kärsineet merkittävästi koronapandemian vaikutuksista.
Kustannustuen neljännen kierroksen hakuaika päättyy 30.9. klo 16.15. Tukikausi on 1.3.-31.5.2021.
Lisätietoja ja hakemus löytyvät Valtiokonttorin sivuilta https://www.valtiokonttori.fi/palvelut/korvaus-ja-vahinkopalvelut/yritysten-kustannustuki/
Kolmas kustannustuki
Kolmannen kustannustuen haku käynnistyy tiistaina 27.4.2021 klo 9. Tukea voi hakea 23.6.2021 saakka Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Tuen perusperiaatteet säilyvät ennallaan ja myös kolmas hakukierros on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on koronapandemian vuoksi pudonnut yli 30 prosenttia tukikaudella 1.11.2020–28.2.2021.
Kolmas kustannustuki kohdentuu maaliskuun sulkutoimia edeltävään kauteen. Kustannustukilakiin tehdään mahdollisesti muutoksia sulkutoimenpiteiden piirissä oleville yrityksille suunnatusta kohtuullisesta korvauksesta.
Kuten aiemminkin, yrityksen oman liikevaihdon lisäksi arvioitaisiin yrityksen toimialan liikevaihdon laskua. Jos toimialan liikevaihto on laskenut vähintään 10 prosenttia tukikaudella, yritys voi hakea kustannustukea ilman lisäperusteluja, jos muut tuen ehdot täyttyvät. Valtiokonttori voisi edelleen myöntää tukea harkinnanvaraisesti myös niille yrityksille, jotka eivät kuulu tiettyyn toimialaan.
Tarkoitus on myös, että jatkossa työnantajan sivukulut, kuten sosiaaliturvamaksut ja työterveyskustannukset, hyväksyttäisiin tukikauden kustannuksiksi prosenttimääräisenä osuutena tukikauden palkkakuluista.
Lisätietoja https://www.valtiokonttori.fi/palvelu/yritysten-kustannustuki/#53e66c3d
Kustannustuen toinen hakukierros
Hakukierros on päättynyt 26.2.2021. Suunnitteilla on kolmas kustannustuki.
Uusi kustannustuen hakukierros avautuu 21.12.
Uusi kustannustuen hakukierros on avattu. Kustannustukeen on viime kesään verrattuna tehty muutoksia, joiden ansiosta sen uskotaan vastaavan paremmin eniten kärsineiden yritysten tarpeeseen. Tuen perusperiaatteet säilyvät kuitenkin ennallaan.
Tuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut koronapandemian vuoksi vähintään 30 % kesä-lokakuussa 2020. Yritys voi käyttää kustannustukea joustamattomien kustannusten ja palkkamenojen kattamiseen. Tuella ei kuitenkaan korvata liikevaihdon laskua. Pienin maksettava tuki on edelleen 2000 euroa ja suurin 500 000 euroa.
Yrityksen oman liikevaihdon lisäksi arvioidaan yrityksen toimialan liikevaihdon laskua, mikä tulisi olla vähintään 10%. Tukeen oikeuttavat toimialat on erikseen listattu Valtiokonttorin sivuilla. Yritys voi kuitenkin hakea tukea, vaikka toimialaa ei olisi mainittu valtioneuvoston asetuksessa. Tällöin yrityksen on hakemuksessaan osoitettava erityisen painavat syyt sille, että yrityksen liikevaihto on kärsinyt koronapandemian vuoksi.
Tuen määräytymisperusteiksi luettavien joustamattomien kulujen sisältö voi yrityskohtaisesti olla erilainen. Joustamattomiin kuluihin voidaan lukea muun muassa vuokrakulut ja muut kulut liiketoiminnassa käytettävästä omaisuudesta, laite- ja esinevuokrat, käyttöoikeuskorvaukset, lisenssimaksut ja välttämättömät vuokratyövoiman kulut. Menetyksiä voivat olla esimerkiksi lopullisiksi osoittautuneet yrityksen ennakkomaksut.
Tarkempaa tietoa löytyy Valtiokonttorin sivuilta:
https://www.valtiokonttori.fi/palvelut/korvaus-ja-vahinkopalvelut/yritysten-kustannustuki/#ohjeet-tuen-hakuun
Sulkemiskorvauksen haku alkaa 12.5. kello 9.00.
Sulkemiskorvaus koskee yrityksiä tai konserneja, joissa on enintään 49 työntekijää. Sulkemiskorvausta haetaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta. Sulkemiskorvausta on haettava neljän kuukauden kuluessa asiakastilojen sulkemisen päättymisestä.
Yritys voi saada sulkemiskorvausta, kun sen toimitilat on suljettu tilapäisesti asiakkailta lain määräyksen tai viranomaisen päätöksen mukaisesti. Sulkemiskorvaus koskee ravintoloita ja muita ravitsemisyrityksiä sekä esimerkiksi liikunta- ja urheilutiloja, kuntosaleja, kylpylöitä ja sisäleikkipuistoja. Suurille ja keskisuurille yrityksille suunnattu sulkemiskorvaus on työ- ja elinkeinoministeriön ja Euroopan komission valmistelussa.
Lisätietoja ja hakulinkki Valtionkonttorin sivuilla Sulkemiskorvaus - Valtiokonttori
Lisätietoja tuen hakemisesta ja lomakkeet löytyvät KEHA-keskuksen sivuilta
Kalatalousyritysten tuet:
Neuvotteleva virkamies Timo Halonen, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 0295 162 411
Ministerin erityisavustaja Teppo Säkkinen, puh. 05051 62868
etunimi.sukunimi@mmm.fi
Koronavirusepidemiasta kärsiville maaseudun mikroyrityksille, eräille maatalouden alkutuotannon yrityksille myönnetään väliaikaista kriisitukea. Taloudellista tukea voivat hakea maatilojen yhteydessä toimivat yritykset, maataloustuotteita jalostavat ja myyvät mikroyritykset, maatalouden alkutuotannon yritykset.
Maaseudun yritysten väliaikainen tuen yhteyshenkilöt:
Johtava asiantuntija Juuso Kalliokoski, puh. +358295162470
Ministerin erityisavustaja Satu Haapaniemi, puh. 050 400 5193
etunimi.sukunimi@mmm.fi
Ennakkoveroja voi tarvittaessa muuttaa
Jos yrityksen tulot ovat pienentyneet koronan takia, ennakkoveroa kannattaa muuttaa. Ennakkoveroa voidaan nyt poikkeuksellisesti alentaa omalla ilmoituksella ilman välitilinpäätöstä tai muita kirjallisia selvityksiä. Muutosta voi hakea useamman kerran vuodessa.
Lisätietoja ennakkoverojen muuttamisesta Verohallinnon verkkosivuilla.
Jos yrityksen ennakkoverot ovat jo erääntyneet, on mahdollista hakea maksujärjestelyä. Koronan takia maksujärjestelyä myönnetään helpotetuin ehdoin.
Lisätietoja maksujärjestelystä Verohallinnon verkkosivuilla.
Lisäaikaa veroilmoitusten antamiseen
Verohallinto on myöntänyt kuukauden lisäajan veroilmoitusten antamiseen niille yhteisöille, joilla tilikausi on päättynyt joulukuun 2019 ja helmikuun 2020 välisenä aikana. Uusi määräaika näkyy OmaVerossa.
Yrityksen tuloveroilmoitukselle tai kiinteistöverotusilmoitukselle voi hakea lisäaikaa, mikä on olemassa erityinen syy, esimerkiksi sairastuminen. Lisäaikaa voi hakea OmaVerossa tai lomakkeella (Hakemus veroilmoituksen antamisajan pidentämiseksi). Hakemuksen tulee olla Verohallinnossa viimeistään veroilmoituksen määräpäivänä.
Arvonlisävero
Yritys voi pyytää alkuvuonna 2020 maksamiaan arvonlisäveroja takaisin. Käytännössä yritys tekee tällöin maksujärjestelypyynnön ja maksaa palautetun arvonlisäveron myöhemmin takaisin Verohallinnolle maksujärjestelyn kautta. Pyynnön maksujärjestelystä voi tehdä helpoiten OmaVerossa.
Tekemällä maksujärjestelypyynnön yritys voi hakea takaisin jo maksetut arvonlisäverot, joiden eräpäivä oli tammi-, helmi- ja maaliskuussa 2020. Jos arvonlisäveron verokausi on vuosi, voi palautettavaksi pyytää neljäsosan eli 25 prosenttia vuoden 2019 arvonlisäverosta.
Maksujärjestelyssä yritys sitoutuu maksamaan arvonlisäverot myöhemmin takaisin Verohallinnolle. Lisäksi yritys joutuu maksamaan 3 %:n viivästyskorkoa. Viivästyskorkoa kertyy arvonlisäveron alkuperäisestä eräpäivästä alkaen. Korko lasketaan mukaan maksujärjestelyn eriin.
Lisätietoja arvonlisäverojen takaisin hakemisesta Verohallinnon verkkosivuilla.
Kustannuksia korvataan Varsinais-Suomen sote-johtajien 22.1.2021 kokouksessa esitetyn mallin mukaisesti.
Korvausperiaatteina käytetään:
- joulukuun 2020 asiakasmäärää (ellei asiakasmäärässä ole tapahtunut huomattavaa muutosta)
- suojaimien päiväkulutuksena 2 kpl/työpäivä
- työpäivien määränä 30 pv/kk
- korvattavien kuukausien määränä 9 kuukautta vuonna 2020
- yhden henkilökohtaisen suojaimen korvauksena 0,30 euroa.
Korvausta haetaan sähköisellä lomakkeella.
Tukea yksinyrittäjille
Huhtikuu 2021
Yksinyrittäjän tukea haetaan Valtiokonttorista
Yksinyrittäjätuki on jatkossa osa kustannustukea, eikä kuntien myöntämästä yksinyrittäjätuesta enää järjestetä uutta hakukierrosta. Jatkossa tukea maksettaisiin yksinyrittäjille vähintään 2000 euroa, jos tukiehdot täyttyvät. Tukea myönnetään yritysten liikevaihdon laskun ja toteutuneiden kustannusten mukaan. Tuki tulee haettavaksi Valtioneuvoston alustavan aikataulusuunnitelman mukaan huhtikuun puolivälissä.
Jotta yritys voisi hakea kustannustukea, sillä täytyy olla Y-tunnus. Vaatimuksena on myös, että yrityksellä on tukikaudella hyväksyttäviä kustannuksia vähintään 2000 euroa. Jatkossakaan ei olisi alarajaa sille, mikä tukeen oikeutetun yrityksen liikevaihdon tulee olla.
Lisätietoa Valtiokonttorin sivuilta:
https://www.valtiokonttori.fi/palvelu/yritysten-kustannustuki/#53e66c3d

Yritykset, jotka työllistävät itsensä lisäksi enintään neljä henkilöä, voivat hakea avustusmuotoista rahoitusta ELY-keskuksesta (Yrityksen kehittämisavustus koronavirusepidemiasta aiheutuneissa markkina- ja tuotantohäiriöissä) ja yritykset, jotka työllistävät viisi henkilöä tai enemmän, voivat hakea avustusmuotoista rahoitusta (liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteissa) Business Finlandilta. Lisätietoa: https://tem.fi/koronavirus/toimintaohjeita-yrityksille
Yksinyrittäjällä tarkoitetaan yksin taloudellista toimintaa harjoittavaa Suomessa toimivaa päätoimista yrittäjää, riippumatta toiminnan oikeudellisesta muodosta ja rahoitustavasta.
Tämä tarkoittaa, että yksinyrittäjäavustusta voidaan myöntää yksityiselle elinkeinonharjoittajalle tai toiminimelle, kommandiittiyhtiöille, osakeyhtiöille tai osuuskunnalle. Avustusta voidaan myöntää myös ns. ”kevytyrittäjille”, jotka työllistävät itsensä ja toimivat yrittäjämäisesti perustamatta kuitenkaan yritystä. Yksinyrittäjällä tarkoitetaan yksin taloudellista toimintaa harjoittavaa, jolla ei ole palkattua työvoimaa. Myös freelance-yrittäjä voi saada avustusta, kun yrittäjä toimii itsenäisenä elinkeinonharjoittajana, toiminimellä (ammatinharjoittajana tai liikkeenharjoittajana), henkilöyhtiössä (kommandiittiyhtiö), osakeyhtiössä tai osuuskunnassa. Päätoimiselta yksinyrittäjältä edellytetään, että yrittäjä on YEL-rekisterissä (hakemuksessa kysytään YEL-vakuutuksen numero) tai joka voi esittää vähintään vuosittaisen 20 000 euron yrittäjätulon tai laskutuksen. Mikäli yritys aloittanut alle 6 kk sitten tulee osoittaa, että jo syntynyt tulovirta olisi jatkuessaan johtanut 20 000 euron laskutukseen 12 kuukauden ajanjaksolla. Eläketulot eivät vaikuta yrittäjän päätoimisuuteen eivätkä ole siis este tuen myöntämiselle, jos muut ehdot täyttyvät.
Tukea ei myönnetä maa-, kala- ja metsätalouden yrityksille eikä maataloustuotteiden jalostukseen.
• yksinyrittäjällä arvioidaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan
Hakeminen edellyttää vahvaa tunnistautumista (verkkopankkitunnus tai mobiilivarmenne)
Täyttämiseen tarvitaan seuraavat tiedot:
- Hakijan perustiedot: Y-tunnus / henkilötunnus, yhteystiedot,YEL-vakuutusnumero, yritystoiminnan aloitusajankohta, yrityksen kotipaikka (YTJ) ja pankkiyhteystiedot IBAN/BIC.
- Kuvaus yrityksen toiminnasta: virallinen toimialaluokitus, päätuotteet, palvelut ja asiakkaat.
- Aiemmin saatu julkinen tukirahoitus: (ns. de minimis -tuki)
- Suunnitelma toiminnan vakauttamisesta: mihin avustus käytetään
Huomioi, että hakemuksen tekovaihessa vaaditaan jo seuraavat pakolliset liitteet, jotta pysyt lähettämään hakemuksesi eteenpäin käsiteltäväksi:
3. Verovelkatodistus (tilaa vero.fi/omavero) ja mikäli yrityksellä on verovelkaa, tulee hakemukseen liittää verohallinnon hyväksymä maksusuunnitelma.
Mikäli sinulla on kysyttävää yksinyrittäjän tuesta, ole yhteydessä kotikuntasi yhteyshenkilöön:
Yrittäjien työttömyysturva
Laki yrittäjien työttömyysturvasta on tullut voimaan 8.4. ja se on voimassa 30.6.2020 asti. Oikeus koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta siitä, harjoitetaanko yritystoimintaa yksityisenä elinkeinonharjoittaja tai yhtiömuodossa. Opinnot eivät estä oikeutta työmarkkinatukeen.
Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että:
- yrittäjän päätoiminen työskentely on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1089,67€ kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti
- päätoimisen työskentelyn päättymisen tai tulon vähentymisen johtuu koronavirusepidemiasta.
- yritystoiminnan lopettamista tai yrityksen lopettamistoimia
- yrittäjien eläkelain mukaisesta vakuutuksesta luopumista
Työmarkkinatuen maksaminen edellyttää, että henkilö ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja hänen oikeudestaan työmarkkinatukeen annetaan työvoimapoliittinen lausunto Kelalle.
Käytännössä prosessi etenee näin:
- Yrittäjä ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi ja antaa selvityksen päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen.
- TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle.
- Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle.
Työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020–30.6.2020. Jos yrittäjä rekisteröityy työnhakijaksi viimeistään 15.4.2020, hänellä on oikeus työmarkkinatukeen työnhakua edeltävältä ajalta, kunhan tuen saamisen edellytykset täyttyvät.
Lisätietoja TE-palveluiden sivuilta
1. Hyvitys toiminnan rajoittamisesta
Hyvitystä olisi mahdollista saada rajoituksen voimassaolopäiviltä (4.4.–31.5.2020) ja se suoritettaisiin pääosin ilman hakemusta joukkomaksatuksena yrityskohtaisten arvonlisäverotietojen perusteella. Hyvityksen määrään vaikuttaa se, kuinka paljon yrityksen myynti on huhtikuussa laskenut verrattuna tammi-helmikuun keskimääräiseen myyntiin. Hyvitys voi enimmillään olla 500 000 euroa ja enintään 15 prosenttia myynnin laskusta.
Hyvitys maksetaan kahdessa erässä yrityksille, joille se suoritetaan joukkomaksatuksena. Ensimmäinen erä maksetaan mahdollisimman nopeasti, ja siinä hyödynnetään tietoa tammi-helmikuun yrityskohtaisesta myynnistä. Toinen erä hyvityksestä on tarkoitus maksaa kesäkuun loppupuolella. Se perustuu tietoihin huhtikuun myynnistä, jotka saadaan vasta kesäkuun puolenvälin arvonlisäveroilmoituksista.
HUOM! Niille yrityksille, joille on myönnetty / jotka ovat hakeneet muita koronaperustaisia tukia Business Finlandilta tai ELY-keskukselta, hyvitys myönnetään erillisestä hakemuksesta. Hakemuksen käsittelee ja hyvityksen myöntää KEHA-keskus, joka viestii erikseen päivästä, jolloin hakukanava on käytössä.
Yrittäjä ilmoittaa hakemuksessa
- Tavanomaiset yritystunnistetiedot
- Tiedot alv-myynnistä tammi-, helmi- ja huhtikuulta 2020
- Tiedot muista koronaperusteisista tukihakemuksista.
KEHA-keskuksen verkkosivuille tulee palvelu, jossa yrittäjä voi tarkastaa, onko hänen yrityksensä mukana joukkomaksatuksessa vai ei. Palvelu perustuu Y-tunnuksen käyttöön.
2. Uudelleentyöllistämisen tuki
- Määrä olisi 1 000 euroa työntekijää kohden.
- Edellytyksenä on, että yritys maksaa työntekijälle rajoituksen päättymisen jälkeen kolmen kuukauden aikana palkkaa yhteensä 2 500 euroa.
- Tukea myönnettäisiin enimmillään siitä kokoaikaisia työntekijöitä vastaavasta määrästä, joka työskenteli yrityksessä ennen kriisin alkua.
- Tukea voitaisiin myöntää yritykselle enimmillään 800 henkilöstä.
Uudelleentyöllistämisentuen saaminen edellyttää sähköisen hakemuksen tekemistä. Hakemuslomakkeet ja hakuohjeet ovat saatavilla lain voimaantulon jälkeen sekä suomi.fi-portaalista että KEHA-keskuksen sivuilta. Hakemus on jätettävä viimeistään 31.8.2020.
Tuen myöntämisessä ei ole merkitystä, minkälaisessa työsuhteessa työntekijät ovat ravitsemisyritykseen. Ainoastaan kolmen kuukauden ajalta maksettavien palkkojen määrä vaikuttaa siihen, voidaanko henkilöstä maksaa tukea vai ei. Tuen pohjana olevien henkilöiden enimmäismäärä määritetään laskennallisesti kokoaikaisia työntekijöitä vastaavaksi määräksi, mutta senkään määrittämisessä ei ole merkitystä, onko pohjatietona käytettävä palkkasumma koostunut kokoaikaisten vai osa-aikaisten työntekijöiden palkoista.
Uudelleentyöllistämisen tuen ulkopuolelle on kuitenkin rajattu ne henkilöt, jotka eivät ole työsuhteessa ravitsemisyritykseen. Näin ollen tuen enimmäismäärän tai työllistetyistä maksetun tuen määrässä ei huomioida mahdollista vuokratyövoiman tai alihankinnan käyttöä.
Vakka-Suomen seudullinen yrityskehitysorganisaatio Ukipolis Oy palvelee yrityksiä koronaepidemian aikana ja neuvoo tarvittaessa myös hakemusten teossa.
Sinua palvelevat
• Heidi Jaakkola, yrittäjyysneuvoja, puh. 044 773 2212, heidi.jaakkola@ukipolis.fi
• Katariina Torvinen, toimitusjohtaja, puh. 040 513 6892, katariina.torvinen@ukipolis.fi
Esa Kerkola, yrittäjyysneuvoja, (opintovapaalla 31.12.2021 asti) puh. 044 506 3787, esa.kerkola@ukipolis.fi
Yritys-Suomi neuvontapalvelu
Linkki Yritys-Suomen palveluun
Voit olla yhteydessä silloin, kun
• yrityksellesi on kertynyt maksamattomia laskuja
• et enää pysty maksamaan lainoja ja niiden korkoja
• et tiedä, mitä tehdä, kun työt tai myynti on vähentynyt
• haluat keskustella yritystoimintasi tulevaisuudesta yleisesti
• tunnet, että et enää jaksa talousvaikeuksissa yksin
Puh. 0295 024 880
Elinkeinopalvelut
Jarkko Heinonen, elinkeinojohtaja, puh. 050 60 155, jarkko.heinonen@uusikaupunki.fi
Teija Isotupa, palvelusihteeri, puh. 050 5727 123, teija.isotupa@uusikaupunki.fi
Irmeli Laaksonen, matkailusuunnittelija, puh. 0440 515 209, irmeli.laaksonen@uusikaupunki.fi