Työikäisten palvelut
Palvelutarpeen arvioinnit on keskitetty Aikuisten vastaanotto Arvoon . Vastaanotolla työskentelee moniammatillinen tiimi, johon kuuluu lähihoitaja, sairaanhoitaja ja sosiaalityöntekijä. Aikuisten vastaanoton kautta saat palvelu- ja hoidontarpeesi arvioitua ja sinut voidaan ohjata tarvitsemiisi palveluihin joustavasti ja nopeasti. Vastaanotolla yhdessä työntekijän kanssa pohditaan tilannettasi ja tarvittavia tukitoimia.
Sosiaalipalvelut poikkeustilan aikana
Työikäisten ja lapsiperheiden palvelut
Sosiaalipalveluiden ohjaus ja neuvonta, täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki ja sosiaalihuoltolain mukaiset yhteydenotot hoidetaan Arvon kautta. Voit olla yhteydessä Arvoon, jos taloudellinen tilanne, työllisyysasiat, asumisasiat tai arjenhallinta huolestuttaa. Jos olet huolissasi omasta tai läheisesi jaksamisesta, mielialasta tai päihteiden käytöstä. Yhteydenotot keskitetysti aikuisten vastaanotto Arvoon klo 9-15 puh. 040 663 7001. Asiointi ilman ajanvarausta arkisin klo 13-14, niille asiakkaille, jotka eivät pysty olemaan yhteydessä puhelimella. Ethän saavu vastaanotolle kipeänä.
HUOM! 8.-10.3. (maanantaista keskiviikkoon) palvelemme ainoastaan puhelimitse.
Pyydä Apua! -nappi
Pyydä apua! -nappi on lapsiperheille suunnattu matalan kynnyksen sähköinen palvelukanava. Se on kunnan verkkopalvelussa oleva nappi, jota painamalla kuka tahansa voi pyytää apua tai palvelua, jättää yhteydenottopyynnön tai kysyä jotain. Pyydä apua! -nappi on otettu nyt käyttöön myös Uudessakapungissa ja se löytyy osoitteesta www.uusikaupunki.fi/pyydaapua.
Psykososiaalinen tuki
Jos infektiotilanne huolestuttaa, saat keskusteluapua ottamalla yhteyttä psykososiaalisen tuen numeroihin. Numeroissa ei anneta hoito-ohjeita tai terveysneuvontaa.
Aikuisten vastaanotto Arvo
puh. 040 663 7001 (klo 9-15)
Mielenterveys- ja päihdeyksikkö
puh. 044 700 2333 (klo 8-15.15 - takaisinsoittojärjestelmä)
Koronavirus voi ahdistaa sekä aikuista että lasta, alla olevista linkeistä löytyy tietoa ja ohjeita haastavaan tilanteeseen:
- THL - Ohjeita, joilla omaa ja läheisten pelkoa ja huolta voi lievittää
- Terveyskylä - Miten selvitä eristyksissä
- Mielenterveystalo - Ahdistuksen omahoito-ohjelma
- Mielenterveystalo - Lapsen ahdistuneisuuden itsehoito
- Lastensuojelun keskusliitto - Huoltajan selviytymisopas koronaviruskaranteeniin ja kotiopetukseen
Aikuissosiaalityö sisältää esimerkiksi asiakkaan aktivoimista työelämään, koulutukseen tai työkyvyn arviointiin ja päihteiden käytön seuraamista sekä hoitoon ohjaamista. Lisäksi voimme tukea ja auttaa asumiseen liittyvissä ongelmissa ja miettiä arjen ongelmiin yhdessä ratkaisuja. Aikuissosiaalityöntekijät tekevät tiivistä yhteistyötä muiden toimijoiden ja kolmannen sektorin kanssa.
- tarvitset tukea ja kartoitusta arkielämän hallintaan ja suunnitteluun
- olet työtön, ja tarvitset ohjausta jatkosuunnitelmiisi
- Sinulla on ongelmia asumisessasi tai olet vailla asuntoa
- olet kohdannut äkillisen kriisin
- päihde- tai mielenterveysongelmat tuovat haasteita elämääsi ja tarvitset tukea ja ohjausta
- olet velkaantunut tai tarvitset sosiaaliturvaan ja muihin palveluihin liittyvää ohjausta ja neuvontaa.
- sosiaalityö ja sosiaaliohjaus
- täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki
- sosiaalinen kuntoutus
- kuntouttava työtoiminta
- työpajatoiminta
- työllistymistä edistävä yhteispalvelu (TYP) TE-palveluiden ja Kelan kanssa
- päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut
Palvelutarpeen arviointi on aloitettava viipymättä ja saatettava loppuun ilman aiheetonta viivytystä. Arvioinnin tekeminen on aloitettava viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä siitä, kun asiakas, asiakkaan omainen tai läheinen tai hänen laillinen edustajansa on ottanut yhteyttä sosiaalipalveluista vastaavaan kunnalliseen viranomaiseen palvelujen saamiseksi, jos:
1) henkilö on yli 75-vuotias;
2) henkilö saa vammaisetuuksista annetun lain mukaista ylintä hoitotukea
Arviointi tehdään asiakkaan elämäntilanteen edellyttämässä laajuudessa yhteistyössä asiakkaan ja tarvittaessa hänen omaisensa ja läheisensä sekä muiden toimijoiden kanssa. Arviointia tehtäessä asiakkaalle on selvitettävä hänen yleis- ja erityislainsäädäntöön perustuvat oikeutensa ja velvollisuutensa sekä erilaiset vaihtoehdot palvelujen toteuttamisessa ja niiden vaikutukset samoin kuin muut seikat, joilla on merkitystä hänen asiassaan. Selvitys on annettava siten, että asiakas riittävästi ymmärtää sen sisällön ja merkityksen.
Arviointia tehtäessä on kunnioitettava asiakkaan itsemääräämisoikeutta ja otettava huomioon hänen toiveensa, mielipiteensä ja yksilölliset tarpeensa. Erityistä huomiota on kiinnitettävä lasten ja nuorten sekä erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden itsemääräämisoikeuden kunnioittamiseen.
Palvelutarpeen arvioinnin tekemisestä vastaavalla henkilöllä on oltava palvelutarpeen arvioimisen kannalta tarkoituksenmukainen sosiaalihuollon kelpoisuus. Erityistä tukea tarvitsevien lasten ja muiden erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden palvelutarpeen arvioinnin tekemisestä vastaavalla viranhaltijalla on oltava sosiaalityöntekijän kelpoisuus.
Palvelutarpeen arviointi sisältää yhteenvedon asiakkaan tilanteesta ja sosiaalipalvelujen sekä erityisen tuen tarpeesta. Arviointi sisältää sekä asiakkaan että työntekijän näkemykset tilanteesta.
Yhteydenotto sosiaalitoimeen palvelutarpeen arvioimiseksi
Palveluyksikön esimies, aikuissosiaalityö
Teija Ahokas, puh. 040 839 8345 (ma. muissa tehtävissä 31.12.2022 asti)
Aikuisten vastaanotto Arvo
Ylinenkatu 15 23500 Uusikaupunki
puh. 040 663 7001 arkisin klo 8-15:00
Ajanvaraus sosiaalityöntekijöille ja sosiaaliohjaajille
puh. 050 420 5202 klo 9-12
Sosiaalityöntekijät
Satu Vainio, puh. 040 184 3606
Tuuli Alamäki, puh. 040 185 2861
Sosiaaliohjaajat
Virva Lammi, puh. 040 183 1701
Taru Nieminen, puh. 040 144 7705
Maahanmuuttokoordinaattori
Lea Myllymäki, puh. 050 366 6591
Ylinenkatu 15, sisäpiha, Uusikaupunki
Kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja
Marjut Aitonurmi, puh. 044 051 5782
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@uusikaupunki.fi