Suomi
Vanha Uudenkaupungin kartta.
Uudenkaupungin rauha 300 vuotta

Rauhan vuoden tapahtumia kootusti

Venetsialaiset

Merkittävän Uudenkaupungin rauhansopimuksen juhlavuotta vietämme Uudessakaupungissa koko vuoden ajan, mutta aivan erityisesti elokuussa lukuisten tapahtumien ja juhlallisuuksien merkeissä. Tälle sivulle päivitämme kootusti juhlavuoden tapahtumia. 

Tapahtumien järjestämisessä huomioimme aina kulloinkin vallitsevat korona-ohjeistukset, joten huomioithan, että muutokset ohjelmassa ovat mahdollisia. 
 

Millainen oli rauhanneuvottelujen paikaksi valikoitunut Uusikaupunki 1700-luvun alussa? Keitä täällä asui ja miltä kaupunki näytti? Miten venäläisten miehitys vaikutti Uuteenkaupunkiin ja sen asukkaisiin? Näyttely rauhasta ja sen vaikutuksista uusikaupunkilaisten silmin sekä uuden Seinätön museo -mobiilioppaan julkaisu. Näyttely avataan koronarajoitusten puitteissa, todennäköisesti kesäkuussa. 

25.5.-3.7.2021 Rauhan vuosi -taidenäyttely Pakkahuoneella

Vakka-Suomen Taideyhdistyksen järjestämä yhteisnäyttely Pakkahuoneen kahvilassa. Vapaa pääsy. 

1.6.-31.7.2021 Uudenkaupungin rauha -valokuvakilpailu

Uudenkaupungin Vanhat Talot ry:n järjestämä valokuvakilpailu, jonka teemana on Uudenkaupungin rauha. Kilpailussa on kolme eri-ikäisille suunnattua sarjaa. Osallistumisaikaa on heinäkuun loppuun. 

7.7.-21.9.2021 Tie Uudenkaupungin rauhaan -kierrokset

Pieni kävelykierros suurten asioiden tapahtumapaikoilla. Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Uudenkaupungin kaupunki tarjoaa nämä rauhateemaiset kävelykierrokset kaupunkilaisille ja vierailleen. Tunnin mittaisen kierroksen lähtöpaikka on Pakkahuoneen vierassatama ja kierros päättyy Rauhanpuistoon.

6.7.-31.8.2021 Ihan rauhassa -näyttely

Galleria-Taidelainaamo Horisontin tiloissa oleva Uudenkaupungin rauhan juhlavuoden teemanäyttely IHAN RAUHASSA. Videostudio, taidetapahtumia ja kahvitarjoilua. Avoinna ti-pe klo 13-17 ja la 10-14.

30.7.2021 Uudenkaupungin rauhan juhlakonsertti

Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri johtajanaan Malin Broman ja solistina tähtikontratenori Valer Sabadus juhlistavat Crusell-viikon 40-vuotisjuhlaa ja Uudenkaupungin 300-vuotista rauhaa. Ohjelmassa Händelin ja Vivaldin upeimpia aarioita rauhan solmimisen ajalta. 

7.-28.8.2021 Rauhan kuukauden teematorit

Uudenkaupungin Rauha 300 vuotta -teemakuukauden ohjelmaa lauantaisin kauppatorilla. Koko perheen tapahtuma - nähtävää, koettavaa ja elämyksiä kaikenikäisille.

11.8.2021 Kirkko-ooppera Ende und Beginn

Säveltäjä Olli Kortekankaan kirkko-oopperan kantaesitys Uudessa kirkossa. Kantaesitys on samalla Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlien kunniaksi järjestettävän III Rauhan Symposiumin avajaistilaisuus.

11.-14.8.2021 Rauhan Symposium

Uudenkaupungin rauhan symposium linkittyy Euroopan rauhankaupunki -verkostoon. Tapahtumassa yhdistyvät kiinnostavalla tavalla eri tieteenalat mm. väestötiede, historia, tulevaisuuden tutkimus, rauhan ja konfliktin tutkimus sekä kulttuurihistoria ja kielitiede. Symposium on maksuton ja avoin kaikille. 

28.-29.8.2021 Karoliinit Uudessakaupungissa

Historialliset yhdistykset elävöittävät Uudenkaupungin rauhan historiallisia tapahtumia ja aikakauden elämää rauhan 300-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Uudenkaupungin kaupunkikuvassa on elokuun viimeisenä viikonloppuna mukana mm. karoliineja ja mamselleja.

28.8.2021 Venetsialaiset ja Rauhansoutu

Uudenkaupungin perinteinen kesänpäätösjuhla. 

30.8.2021 300-vuotisjuhlapäivä ja koulurauhan julistus

Rauhansopimuksen vuosipäivän juhlallisuudet.