Vanha Uudenkaupungin kartta.
Uudenkaupungin rauha 300 vuotta

Rauhan vuoden tapahtumia kootusti

Venetsialaiset

Merkittävän Uudenkaupungin rauhansopimuksen juhlavuotta vietämme Uudessakaupungissa koko vuoden ajan, mutta aivan erityisesti elokuussa lukuisten tapahtumien ja juhlallisuuksien merkeissä. Tälle sivulle päivitämme kootusti juhlavuoden tapahtumia. 

Tapahtumien järjestämisessä huomioimme aina kulloinkin vallitsevat korona-ohjeistukset, joten huomioithan, että muutokset ohjelmassa ovat mahdollisia. 

Rauhan paikka -näyttely museossa

Millainen oli rauhanneuvottelujen paikaksi valikoitunut Uusikaupunki 1700-luvun alussa? Keitä täällä asui ja miltä kaupunki näytti? Miten venäläisten miehitys vaikutti Uuteenkaupunkiin ja sen asukkaisiin? Näyttely rauhasta ja sen vaikutuksista uusikaupunkilaisten silmin sekä uuden Seinätön museo -mobiilioppaan julkaisu. Näyttely on avoinna lokakuun lopulle saakka. 

25.5.-3.7.2021 Rauhan vuosi -taidenäyttely Pakkahuoneella

Vakka-Suomen Taideyhdistyksen järjestämä yhteisnäyttely Pakkahuoneen kahvilassa. Vapaa pääsy. 

1.6.-31.8.2021 Uudenkaupungin rauha -valokuvakilpailu

Uudenkaupungin Vanhat Talot ry:n järjestämä valokuvakilpailu, jonka teemana on Uudenkaupungin rauha. Kilpailussa on kolme eri-ikäisille suunnattua sarjaa. Osallistumisaikaa on jatkettu elokuun loppuun asti. 

7.7.-21.9.2021 Tie Uudenkaupungin rauhaan -kierrokset

Pieni kävelykierros suurten asioiden tapahtumapaikoilla. Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Uudenkaupungin kaupunki tarjoaa nämä rauhateemaiset kävelykierrokset kaupunkilaisille ja vierailleen. Tunnin mittaisen kierroksen lähtöpaikka on Pakkahuoneen vierassatama ja kierros päättyy Rauhanpuistoon.

6.7.-31.8.2021 Ihan rauhassa -näyttely

Galleria-Taidelainaamo Horisontin tiloissa oleva Uudenkaupungin rauhan juhlavuoden teemanäyttely IHAN RAUHASSA. Videostudio, taidetapahtumia ja kahvitarjoilua. Avoinna ti-pe klo 13-17 ja la 10-14.

23.7.-31.8. Taide- ja hopeanäyttely Crusellissa

Pentti ja Anne Siivosen kokoelmista luotu taide- ja hopeanäyttely Kulttuurikeskus Crusellin Liljelund-hallissa. Runsaasti suomalaisten taiteilijoiden töitä sekä hopeaesineitä aina 1700-luvulta alkaen. Avoinna arkisin klo 10-16 sekä Crusellissa järjestettävien tapahtumien aikana. 

30.7.2021 Uudenkaupungin rauhan juhlakonsertti

Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri johtajanaan Malin Broman ja solistina tähtikontratenori Valer Sabadus juhlistavat Crusell-viikon 40-vuotisjuhlaa ja Uudenkaupungin 300-vuotista rauhaa. Ohjelmassa Händelin ja Vivaldin upeimpia aarioita rauhan solmimisen ajalta. 

9.8.-26.8. Kauppiaantalon kulttuurisalongit

Tunnelmallinen vanhanajan tee-ja kahvisalonki Kauppiaantalon ison salin uniikissa miljöössä. Salonki järjestetään neljä kertaa elokuun aikana, eri teemoilla: 9.8., 10.8., 25.8. ja 26.8. Pääsymaksu 20/25 euroa, sis. puffettitarjoilun ja ohjelman. Huom! Lippuja myydään vain ennakkoon. Lisätietoja ja lippuvaraukset: Terhi Amberla/vanhavaentupa@gmail.com 

Alinenkatu 16 (käynti Kauppiaantaloon Kuvalan viereisestä portista)

9.8.2021 Teemu Keskisarjan luento

Historioitsija Teemu Keskisarjan luento Kulttuurikeskus Crusellissa maanantaina 9.8. klo 15. Luennossa Keskisarja käsittelee suomalaisten rivimiesten asemaa ja kohtaloa suuren Pohjan sodan maa- ja meritaisteluissa.
Luennon järjestävät Uudenkaupungin merihistoriallinen yhdistys ja Vakkaopisto. Luennolle on vapaa pääsy.

11.8.2021 Kirkko-ooppera Ende und Beginn

Säveltäjä Olli Kortekankaan kirkko-oopperan kantaesitys Uudessa kirkossa. Kantaesitys on samalla Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlien kunniaksi järjestettävän III Rauhan Symposiumin avajaistilaisuus.

11.-14.8.2021 Rauhan Symposium

Uudenkaupungin Rauhan Symposium linkittyy Euroopan rauhankaupunki -verkostoon. Tapahtumassa yhdistyvät kiinnostavalla tavalla eri tieteenalat mm. väestötiede, historia, tulevaisuuden tutkimus, rauhan ja konfliktin tutkimus sekä kulttuurihistoria ja kielitiede. Symposium on maksuton ja avoin kaikille. 

15.8.2021 klo 15 Historian kokemuksista oppien turvallista tulevaisuutta etsimässä/ KATSO TALLENNE

Suomen Rauhanpuolustajain Uudenkaupungin yhdistyksen järjestämä tapahtuma, jossa luennoivat FM Kari Paasonen, erikoislähettiläs Heikki Talvitie ja Suomen Rauhanpuolustajain toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro. Tilaisuuden päättää Rauhankonsertti, jossa esiintyvät Liisa Tavi ja Arto Piispanen. 

24.8. klo 12-16 Kestävä tulevaisuus Vakka-Suomessa

Mitä kestävä tulevaisuus tarkoittaa? Miten se rakennetaan? Rauhan juhlavuoden inspiroimana Ukipolis ja Uudenkaupungin Elinkeino järjestävät yrityksille ja päättäjille Kestävää tulevaisuutta käsittelevän tapahtuman, jonka tavoitteena on yhteistyön kehittäminen ja verkostojen vahvistaminen sekä kestävän tulevaisuuden ajatusten esiin nostaminen ja ennakointi työelämässä.

PERUTTU! 28.-29.8.2021 Karoliinit Uudessakaupungissa

Historialliset yhdistykset elävöittävät Uudenkaupungin rauhan historiallisia tapahtumia ja aikakauden elämää rauhan 300-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Uudenkaupungin kaupunkikuvassa on elokuun viimeisenä viikonloppuna mukana mm. karoliineja ja mamselleja.

PERUTTU! 28.8.2021 Venetsialaiset ja Rauhansoutu

Perinteeksi muodostunut Uudenkaupungin rauhansoutu soudetaan Kaupunginlahdella lauantaina 28.8. klo 21.30-22. Samana iltana juhlitaan kesäkauden päättäjäisiä.

PERUTTU! 29.8. 1700-luvun perinnejumalanpalvelus

1700-luvun perinnejumalanpalvelus Vanhassa kirkossa klo 10. 

Esko M. Laine, Juhana Markkula, Ari Hirvonen
Schola Cantorum Aboensis

29.8. Schola Cantorum Aboensis -konsertti

Schola Cantorum Aboensis -yhtyeen konsertti klo 16 Kalannin kirkossa.
Vapaa pääsy, käsiohjelma 10 €.

30.8.2021 300-vuotisjuhlapäivä ja koulurauhan julistus

klo 14 Rauhan palkinnon julkistaminen ja jakaminen 
klo 17-18 Tie Uudenkaupungin rauhaan – opastettu rauhateemainen kävelykierros, lähtö Pakkahuoneelta.   

14.9.2021 klo 18 Rauha - johdatus ideaalien, käytänteiden ja liikkeiden historiaan

Demotilassa järjestettävällä luennolla Tampereen yliopiston rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksen johtaja, professori Marko Lehti avaa rauhan käsitteen eri merkityksiä ja tarkastelee, miten rauha on ymmärretty kansainvälisen järjestelmän tasolla.

26.9. klo 15 Nojatuolimatka Malawiin

Matka alkaa sunnuntaina 26.9. klo 15.00 Uudenkaupungin seurakuntakeskuksessa ja matkaoppaana on Anja Luoma, joka on auttanut Malawin lapsia jo useita vuosia. Pikku Puu -yhdistys lahjoittaa 1000 euroa Malawin lapsille - tule kuuntelemaan, mihin apumme käytetään! Tilaisuus on osa Rauhan juhlavuoden tapahtumasarjaa.

28.9. klo 18 Luento: Sotien ja rauhojen historiaa Suomessa 1721-1809

Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhosen etäluento. 

5.10. klo 18 Luentotilaisuus Uudenkaupungin rauhasta ja suuresta Pohjan sodasta

Kulttuurihistorian emeritusprofessori Kari Immonen puhuu suuresta Pohjan sodasta ja Uudenkaupungin rauhasta Kulttuurikeskus Crusellissa. 

19.10. klo 18 Sotakuvaaja ja dokumenttielokuvien ohjaaja Ivar Heinmaa Uudessakaupungissa

Ivar Heinmaa saapuu Uuteenkaupunkiin Vakka-Suomen Viro-seuran kutsumana, osana rauhan juhlavuoden ohjelmaa. Tilaisuudessa häntä haastattelee Tuglas-seuran toiminnanjohtaja Jaana Vasama.

27.10. klo 17-19 Rauhan paikka -näyttelyn päättäjäiset

Uudenkaupungin museon vuoden 1721 rauhaan liittyvä näyttely Rauhan paikka päättyy 29.10. Vielä on kuitenkin mahdollisuus tulla tutustumaan näyttelyyn Wahlbergin museotaloon keskiviikkona 27.10 klo 17-19. Vietämme museossa siis näytteyn päättäjäisiä, kun avajaiset jäivät kokoontumisrajoitusten johdosta alkukesällä väliin.

To 28.10. klo 18.30 Luentotilaisuudet lintujen pesimärauhasta ja punarinnasta

Uudenkaupungin seudun ympäristöyhdistys järjestää Uudenkaupungin rauha 300-teemavuoteen kuuluvan luennon lintujen pesimärauhasta ja miten kukin voi sitä edistää omilla alueillaan. Toisen esitelmän aiheena on punarinta. 

La 30.10. klo 14 Lintujen pesimärauhan julistus

Uudenkaupungin seudun ympäristöyhdistys järjestää Uudenkaupungin rauha 300-teemaan liittyen Lintujen pesimärauhatilaisuuden, jossa kerrotaan lintujen pesimärauhasta eri vuodenaikoina, luetaan pesimärauhajulistus ja jaetaan osallistujelle linnunpönttö. Tilaisuus on kaikille avoin.

22.11. klo 17 Uudenkaupungin Reserviläisten historiikin julkistamisjuhla

Uudenkaupungin Reserviläiset täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Juhlavuoteen liittyen yhdistys julkaisee 60-vuotishistoriikin toiminnastaan 1961 - 2021.
Kirjan julkistamisjuhla järjestetään 22. päivä marraskuuta klo 17 Kalannissa Vahteruksen salissa, Pruukintiellä. 

SIIRRETTY! 11.12. klo 10 alkaen Tul toril -Rauhantori

Ohjelmallinen toritapahtuma rauhan juhlavuoden hengessä. 

SIIRRETTY! 31.12. Rauhan juhlavuoden päätös

Ohjelmallinen koko perheen uudenvuoden aaton päätösjuhla.