Vanha Uudenkaupungin kartta.
Uudenkaupungin rauha 300 vuotta

Kirkko-ooppera Ende und Beginn

Säveltäjä Olli Kortekankaan kirkko-ooppera perustuen Dietrich Bonhoefferin teokseen ”Kirjeitä vankilasta”.

Kirkko-ooppera laulajalle, tanssijalle, uruille sekä klarinetille, sellolle ja pianolle.

Musiikki: Olli Kortekangas
Libretto: Dietrich Bonhoefferin tekstien pohjalta Olli Kortekangas
Kieli: saksa ja suomi

Kantaesitys on keskiviikkona 11. elokuuta 2021 klo 18.00.Uudenkaupungin Uudessa kirkossa. Kantaesitys on samalla Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisuhlien kunniaksi järjestettävän III Rauhan Symposiumin avajaistilaisuus. HUOM! Lisänäytös klo 21!

Teoksen pituus on n. 45 minuuttia. Teoksen ohjauksesta, koreografiasta ja tanssiosuudesta vastaa Minna Tervamäki.

Kantaesityksessä esiintyvät:
Nicholas Söderlund, basso
Minna Tervamäki, tanssi
Kari Vuola, urut
Tuulia Ylönen, klarinetti
Marko Ylönen, sello
Jukka Nykänen, piano ja musiikin johto

Yhteistyökumppanit:
Kirkkohallitus
Niilo Helanderin Säätiö
Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto
Uudenkaupungin ja Teljän seurakunnat
 

Teoksen taustaa

Saksalainen teologi Dietrich Bonhoeffer teloitettiin Flossenburgin keskitysleirillä 9.4.1945, noin kuukautta ennen Saksan antautumista toisessa maailmansodassa. Bonhoeffer oli kuollessaan 39-vuotias. Hänellä olivat takanaan laajat, menestyksekkäät opinnot ja lupaavasti alkanut tieteellinen ura, mutta hän oli myös ehtinyt pitkälle sosiaalieettisesti suuntautuneena yhteiskunnallisena ajattelijana ja toimijana. On sanottu, että Bonhoefferin keskeinen tavoite oli uskonnon ja kirkon tuominen modernilla tavalla keskeiseksi osaksi todellisuudentulkintaa ja arkista elämää.

Suurelle yleisölle Dietrich Bonhoeffer on tullut tunnetuksi ennen muuta ns. kirkkotaistelusta 1930-luvulla ja marttyyriuteen johtaneesta osallistumisestaan Adolf Hitlerin vastaiseen salaliittoon. Bonhoeffer ennakoi tulossa olevan sodan jo varhain. Vuonna 1933 pitämissään puheissa hän varoitti johtajakultin seurauksista ja arvosteli valtakirkon asennetta juutalaiskysymykseen. Bonhoeffer oli yksi 1934 toimintansa aloittaneen Tunnustuskirkon perustajista ja keskeisistä toimijoista. Ekumeenisen liikkeen pioneerina Bonhoeffer pyrki hyödyntämään myös kansainvälisiä kontaktejaan rauhan edistämisessä.

Bonhoeffer oli natsihallinnon vankina noin kahden vuoden ajan. Tuolloin hän kirjoitti suuren määrän muistiinpanoja, runoja ja kirjeitä, jotka onnistuttiin toimittamaan vankilan ulkopuolelle ja jotka on sittemmin julkaistu laajoina painoksina ja lukuisilla kielillä. Tänään edelleen ajankohtainen Bonhoeffer luetaan 1900-luvun keskeisiin teologeihin ja kiinnostavimpiin ajattelijoihin.

Olli Kortekangas palaa oopperasäveltäjänä Bonhoefferin pariin. Kortekangas sävelsi 2000-luvun vaihteessa oopperan Marian rakkaus, jonka päähenkilöiden esikuvina olivat Dietrich Boenhoeffer ja hänen morsiamensa Maria von Wedemeyer. Ensi vuoden elokuussa kantaesitykseen tuleva kirkko-ooppera Ende und Beginn on alun perin oopperalaulaja Nicholas Söderlundin idea - otsikossa viitataan Bonhoefferin viimeisiin jälkimaailmalle säilyneisiin sanoihin. Se on tiivis, yksinäytöksinen syväluotaus oikean ja väärän, pasifismin ja väkivallan oikeutuksen sekä syyllisyydentunteen ja armon kysymyksiin Bonhoefferin omiin teksteihin sävellettynä. Urkujen ja pienen soitinyhtyeen musiikki sekä tanssijan ilmaisu luovat puolestaan siltoja sellaisiin tunteiden kerrostumiin, jotka pakenevat viisaimpiakin sanoja.