Suomi
Uudenkaupunkin Museo
Museo

Näyttelyt

Uudenkaupungin museossa järjestetään vaihtuvia teemanäyttelyitä.

Säännöllisimmin näyttelytoimintaa järjestetään Wahlbergin museotalossa.

 ODOTUSTA JA ILOA Lasten joulunviettoa 1940-1990 -luvuilla - 1.12.2020 - 8.1.2021


Uudenkaupungin terveyslautakunta on koronaepidemiaryhmän suosituksesta päättänyt, että kaikki Uudenkaupungin julkiset vapaa-ajan tilat suljetaan 14.12.2020-7.1.2021 väliseksi ajaksi. Tämä koskee myös museota. Uudenkaupungin museon Wahlbergin museotalo ja toimisto suljetaan siis 14.12. Wahlbergin museotalo ja joulunäyttely Odotusta ja iloa on avoinna lauantaihin 12.12. saakka klo 12-15. Museo on suljettuna 8.1.2021 saakka. Selvitämme vielä mahdollisuutta järjestää tämän vuoden joulunäyttely ensi jouluna.

Museon toimisto on myös suljettu asiakkailta 14.12.2020-8.1.2021 välisen ajan. Henkilökunnan tavoittaa sähköpostilla ja puhelimitse 21.12. asti. ja jälleen 4.1.2021 alkaen (22.12.2020-3.1.2021 välisen ajan henkilökunta on vuosilomalla).

Uudenkaupungin museon Wahlbergin talon joulunäyttely kertoo tänä vuonna joulusta lasten näkökulmasta. Miten lapset ovat kokeneet joulun ja sen odotuksen 1940–1990-luvuilla? Odotusta ja iloa -näyttelyyn on koottu lasten joulunvieton erityispiirteitä kultakin vuosikymmeneltä: Minkä näköinen joulupukki on vieraillut lasten luona? Entä mitkä ovat olleet eri vuosikymmenten hittilelut?  

Näyttely rakentuu myös erilaisten jouluperinteiden ympärille: Mitä leikkejä lasten jouluun on kuulunut? Millaisia herkkuja joulun aikaan on tehty ja syöty? Miltä koulujen kuusijuhlat ovat näyttäneet? Entä miten joulukuusi on koristeltu? 

Joulunäyttelyä on tehty tänä vuonna uusikaupunkilaisia osallistavasti: Näyttely-aineiston keräämisessä on ollut mukana useita kuntalaisia, joilta museo on saanut lahjoituksina ja lainoina paljon jouluaiheisia valokuvia sekä koristeita ja leluja. 

Porvariskoti pukeutuu jouluasuun 

Joulunäyttelyn lisäksi Wahlbergin talon “porvariskodin” huoneet pukeutuvat jälleen jouluasuun. Museon salissa on komea joulukuusi lasipalloineen, ja pöydät notkuvat joulun ajan herkuista. Monenlaiset koristeet, musiikki ja tuoksut luovat lämpimän joulun tunnelman. 

Joulubingoa koko perheelle 

Näyttelyihin tutustumisen ohella kävijät pääsevät pelaamaan Wahlbergin talon joulubingoa. Museon joulubingossa suoritetaan pieniä tehtäviä, ja koetetaan saada bingorivi täyteen museovierailun aikana. Kaikki täyden bingorivin saaneet palkitaan! Museosta voi ottaa mukaansa myös jouluaskarteluohjeita kotona tehtäväksi. 

Ryhmävierailut (max. 10 henkilöä) ovat mahdollisia varattaessa myös muina aikoina. Kokoontumisrajoitusten johdosta ei tänä vuonna järjestetä yleistä avajaispäivää.  
Pääasymaksut: Aikuiset 5€, alle 18v ilmaiseksi. Museokortti ja Smartum käyvät myös maksuvälineinä.Näyttelyiden lisäksi koko Wahlbergin museotalo esittelee uusikaupunkilaisten menneisyyttä. Myös museotalon yläkerran perusnäyttelyä on uudistettu. Kaupungin perustamisen ja merenkulun historian lisäksi sieltä löytyy nyt tietoa mm. Uudessakaupungissa solmitusta rauhasta vuonna 1721, autoteollisuudesta ja löytyvätpä sieltä myös uusikaupunkilaisen maajoukkuekoripalloilija Junnu Leen MM-kisoissa käyttämänsä tossut.

Alueellisen pandemiatyöryhmän linjausten mukaisesti kaikki Uudenkaupungin julkiset vapaa-ajan tilat pysyvät suljettuina ainakin 24.1. saakka​. Wahlbergin museotalo ja museon toimisto ovat siis myös suljettuina asiakkailta, mutta henkilökunnan tavoittaa sähköpostilla ja puhelimitse.

Pääsymaksu 5€ / aikuiset (Museokortti käy maksuvälineenä, samoin Smartum kulttuuriseteli, Smartum kortti, ja SmartumPay).
Käyntiosoite: Ylinenkatu 11, Uusikaupunki