yläkuva museosta
Museo

Näyttelyt

Uudenkaupungin museossa järjestetään vaihtuvia teemanäyttelyitä.

Säännöllisimmin näyttelytoimintaa järjestetään Wahlbergin museotalossa.


PAKKASTA JA PIMEÄÄ - Elämää talvisessa Uudessakaupungissa

Wahlbergin museotalon näyttely Pakkasta ja pimeää kertoo siitä, millaista elämä oli Uudessakaupungissa talviaikaan 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Miten kylmyys ja pimeys näkyivät ihmisten asumisessa, liikkumisessa, liiketoimissa ja vapaa-ajanvietossa. Näyttelyssä kaupunkilaisten talvisiin tarinoihin pääsee tutustumaan muun muassa porvarin, palovartijan ja piian kertomina.  

Lumen tulo, pakkanen ja jäiset tiet lisäsivät renkien pihatöitä, ja vaikuttivat olennaisesti muun muassa ihmisten liikkumiseen. Talven pimeys ja sääolot näkyivät kaupungin oloissa laajemminkin. Palovartijoiden työnkuvaan kuului talvella esimerkiksi paloavantojen avoinnapito, ja kaupunginpalvelija sai muiden töiden ohella huolehtia katulyhtyjen sytyttämisestä pimeään aikaan.

Pakkasta ja pimeää -näyttely on avoinna maaliskuun loppuun saakka 2023.

Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi koko Wahlbergin museotalo esittelee uusikaupunkilaisten menneisyyttä. Alakerran perusnäyttely eli "porvariskodin" puoli kertoo kauppiasperheen elämästä 1800-1900-lukujen vaihteessa ja yläkerran perusnäyttely kaupungin perustamisesta sekä merenkulun historiasta. Yläkerrasta löytyy tietoa myös mm. Uudessakaupungissa solmitusta rauhasta vuonna 1721, autoteollisuudesta, ja onpa siellä myös uusikaupunkilaisen maajoukkuekoripalloilija Junnu Leen MM-kisoissa käyttämänsä tossut.


 

Wahlbergin museotalo on avoinna

TI-PE 12-15
12.6.- 27.8.2023 MA-PE 10-17 ja LA-SU 12-15
Pääsymaksut: aikuiset 5€ / Museokortti / Smartum / Edenred / ePassi.


Tiedustelut museon toimistosta 044 3515447.

Tietopalvelu-, kokoelma- ja arkistoasioissa suosittelemme ottamaan yhteyttä museon henkilökuntaan ennakolta. Museon toimisto sijaitsee Wahlbergin museotalon piharakennuksessa ja on avoinna arkisin 8-15. Henkilökunnan yhteystiedot löytyvät täältä.