Suomi
Kaupunki ja hallinto
Kaupunki ja hallinto

Uudenkaupungin koronainfo

Päivitetty 20.10. klo 10.20

Tämä sivu on Uudenkaupungin kaupungin päivittyvä infosivu koronapandemiaa koskien.

Yhteistoiminta-alueella on todettu pandemian aikana yhteensä 12 koronavirustartuntaa.
THL:n julkaisema koronatilasto ei ole reaaliaikainen, eikä tilastointi tapahdu aina väestörekisterikunnan mukaisesti.

Uudessakaupungissa epidemiatilanne on edelleen rauhallinen, mutta koko maakuntaa tarkasteltaessa on siirrytty koronapandemian kiihtymisvaiheeseen. Voimassa on kiihtymisvaiheen maskisuositus.

Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille (THL)
 

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Jos epäilet koronavirustartuntaa (2019-nCoV), ota yhteyttä:
arkisin klo 8.00-15.00 puh. 02 4612 516
muina aikoina puh. 02 313 8800


Laboratoriovastaukset voi tarkistaa Omakannasta tai puhelimitse 02 4612 516 arkisin klo 8.00-15.00.

Matkaa varten tarvittavat koronatestit tehdään oireettomille joko matkaajan itse kustantamana yksityisesti tai työterveyshuollon kautta, jos kyse on työmatkasta.

Matkustaminen ja koronaviruspandemia (THL)
 

Ohjeita alueen yrityksille epidemian hillitsemiseksi

Alueen yritysten toiminta halutaan turvata mahdollisimman pitkälle kuitenkin niin, ettei yrittäjien eikä yritysten asiakkaiden terveys vaarannu eikä koronaepidemian leviämistä tarpeettomasti edistetä. Yrittäjät voivat omalta osaltaan ehkäistä epidemian leviämistä ja suojella henkilökuntaansa tartunnalta huolehtimalla erityisesti käsihygieniasta sekä välttämällä mahdollisuuksien mukaan lähikontakteja asiakkaiden ja muun henkilökunnan kanssa. Pintojen puhdistusta on syytä tehostaa ja mahdollisten kertakäyttöisten välineiden käyttöä lisätä. Korona-infektio leviää ensisijaisesti pisaratartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä.

Alueen yrityksiä pyydetään perehtymään Ruokaviraston ja Työterveyslaitoksen laatimiin ohjeisiin:

Ohjeita työpaikoille koronavirusepidemian ehkäisyyn
Usein kysyttyä koronaviruksesta – elintarvikealan yrityksille
 

Palvelut ja toimipisteet

Kaupungin virastotalo Mörne on suljettu ulkopuolisilta kävijöiltä toistaiseksi (ei koske sosiaalipalveluiden toimipistettä). Henkilöstö on siirtynyt etätyöhön siltä osin kuin työtehtävät sen mahdollistavat. Kaikki ovat tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostitse.

Palvelupiste Passari ja Matkailutoimisto palvelevat 12.10. alkaen supistetuin aukioloajoin ma-pe klo 9-15. Supistetut aukioloajat ovat voimassa toistaiseksi.

Kaupungin johto ja pandemiatyöryhmä seuraavat tiiviisti valtion, THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistuksia ja kokoontuvat säännöllisesti arvioimaan tarvittavia toimia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi sekä kuntalaisten hyvinvoinnin turvaamiseksi poikkeusoloissa.
 

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Infektiovastaanotto toimii neuvolan tiloissa
Uudenkaupungin terveyskeskuksessa avattiin maanantaina 16.3. hengitystieinfektiovastaanotto, joka aloitti heti toimintansa. Vastaanoton tilat sijaitsevat terveyskeskuksen neuvolasiivessä, jonne on opasteet.
 
Aikuispotilaiden on varattava aika infektiovastaanotolle normaalikäytännön mukaisesti terveyskeskuksen ajanvarausautomaattiin soittamalla. Korvasärkyiset lapsipotilaat otetaan vastaan klinikalla arkiaamuisin kello 8– 8.45 ilman ajanvarausta, vasta sen jälkeen aletaan vastaanottaa ajan varanneita aikuispotilaita.
 
Kaikkien yhteistoiminta-alueen kuntien hengitystieinfektiopotilaiden vastaanotto virka-aikaan keskitetään avatulle hengitystieinfektiovastaanotolle. Tykslabin näytteenottopisteiden toimintaa on vähennetty, Kustavin toimipiste on toistaiseksi suljettu. Kustavilaiset voivat asioida Taivassalon tai Vehmaan näytteenottopisteissä.

Yli 70-vuotiaiden kiireettömät vastaanotot pyritään hoitamaan ensisijaisesti puhelimitse, toki akuuteissa tilanteissa ohjataan puhelinarvion perusteella vastaanotolle myös yli 70-vuotiaita. Puhelimitse tapahtuvaa asiointia pyritään lisäämään fyysisten kontaktien ja sitä kautta tapahtuvien mahdollisten altistusten minimoimiseksi.
 
Koronavirusnäytteet otetaan TYKS:n määrittämien kriteerien mukaan TYKS:n laboratoriossa ja tartunnan saaneiden sairaalahoito on keskitetty Turkuun.

Neuvolat
Uudenkaupungin neuvola on muuttanut osoitteeseen Välskärintie 2A, 1. kerros. Neuvolaan varatut ajat pyritään toteuttamaan normaalisti. Mikäli aikoja joudutaan siirtämään, ollaan asiakkaaseen yhteydessä henkilökohtaisesti.

Isät/puolisot/tukihenkilöt saavat tulla mukaan äitiysneuvolan käynneille. Lastenneuvolan käynnit on rajattu vanhemmille ja tarkastukseen tulevalle lapselle.

Pyhärannan terveysasema

 • Lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto ajanvarauksella (02 8451 2403).
 • Terveydenhoitajan vastaanotto sovitusti (044 0382 444).
 • Hammashoitola paikalla sovitusti (02 8451 2904).
 • Laboratorio auki tiistaisin klo 7.00-9.30.


Kustavin terveysasema

 • Lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto ajanvarauksella (02 8451 2401).
 • Laboratorio suljettu toistaiseksi.
 • Terveydenhoitajan vastaanotto suljettu toistaiseksi. Tarvittaessa yhteys Taivassalon terveydenhoitajaan (044 594 3306).
 • Diabeteshoitajan vastaanotto sovitusti (044 594 3305).

Kiinni ovat:
Sakunkulman päiväkeskus on suljettu toistaiseksi.
Kuntoutus- ja arviointiosasto Kuunari ja Vehmaan vuodeosasto eivät ota vastaan uusia asiakkaita.

Vierailukielto on seuraavissa palveluissa:
Vierailukielto on voimassa vanhustenhuollon ja vammaisten asumispalveluyksiköissä. Vierailut pyritään pääsääntöisesti järjestämään ulkona. 
Jos omainen on saattohoidossa, tapaamiset pyritään järjestämään.
Lähisairaalan osastoille on uudelleen asetettu vierailukielto 17.8.20 alkaen. Vierailukielto ei koske saattohoitopotilaita.

Tilapäishoito
Tilapäishoito loppuu Merituulikodissa ja Kalannissa toistaiseksi.

Työikäisten ja lapsiperheiden palvelut
Sosiaalipalveluiden ohjaus ja neuvonta, täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki ja sosiaalihuoltolain mukaiset yhteydenotot hoidetaan Arvon kautta. Voit olla yhteydessä Arvoon, jos taloudellinen tilanne, työllisyysasiat, asumisasiat tai arjenhallinta huolestuttaa. Jos olet huolissasi omasta tai läheisesi jaksamisesta, mielialasta tai päihteiden käytöstä. Yhteydenotot keskitetysti aikuisten vastaanotto Arvoon klo 9-15 puh. 040 663 7001. Asiointi ilman ajanvarausta arkisin klo 13-14, niille asiakkaille, jotka eivät pysty olemaan yhteydessä puhelimella. Ethän saavu vastaanotolle kipeänä.


Sosiaalikeskuksessa (Virastotalo Mörne) asiointi ainoastaan ajanvarauksella ja vain vammaispalveluun sekä lastensuojeluun liittyvissä palveluissa.

Pyydä Apua! -nappi
Pyydä apua! -nappi on lapsiperheille suunnattu matalan kynnyksen sähköinen palvelukanava. Se on kunnan verkkopalvelussa oleva nappi, jota painamalla kuka tahansa voi pyytää apua tai palvelua, jättää yhteydenottopyynnön tai kysyä jotain. Pyydä apua! -nappi on otettu nyt käyttöön myös Uudessakapungissa ja se löytyy osoitteesta www.uusikaupunki.fi/pyydaapua.

Psykososiaalinen tuki
Jos infektiotilanne huolestuttaa, saat keskusteluapua ottamalla yhteyttä psykososiaalisen tuen numeroihin. Numeroissa ei anneta hoito-ohjeita tai terveysneuvontaa.

Aikuisten vastaanotto Arvo
puh. 040 663 7001 (klo 9-15)

Mielenterveys- ja päihdeyksikkö
puh. 044 700 2333 (klo 8-15.15 - takaisinsoittojärjestelmä)

Koronavirus voi ahdistaa sekä aikuista että lasta, alla olevista linkeistä löytyy tietoa ja ohjeita haastavaan tilanteeseen:


Terveyskeskuspsykologi
Terveyskeskuspsykologin päivystysnumero korona-aikana: 040 617 4639 (ma-pe klo 8-9). Päivystysajan ulkopuolella voit tarvittaessa jättää viestin ja sinuun ollaan saman päivän aikana yhteydessä (ma–pe klo 8-16).

Ikäihmisten palvelut
Yli 70-vuotiaat uusikaupunkilaiset, jotka eivät ole kotihoidon asiakkaita ja joilla ei ole mahdollisuutta saada asiointi- tai muuta vastaavaa apua omaisiltaan tai läheisiltään, voivat ottaa yhteyttä neuvontapuhelimeen puh. 044 351 5370 (arkisin klo 9-15). Alle 65-vuotiaat voivat vastaavassa tilanteessa ottaa yhteyttä aikuisten vastaanotto Arvoon puh. 040 663 7001.

Vanhustyön toimistolla asiointia pyydetään välttämään ja hoitamaan asiat puhelimitse. Asioinnit toimistolla vain ajanvarauksella.

Kuulokojeen paristoja saatavilla Sakunkulmasta torstaisin klo 11-13.

Suun terveydenhuolto
Hengitystieinfektio-oireisia potilaita otetaan vastaan vain kiireellisessä hoidontarpeessa. Pyydämme sinua perumaan kiireettömän hoitoaikasi, mikäli:

 • sinulla on akuutti hengitystieinfektio
 • ulkomailta paluustasi on alle 14 vrk
 • olet ollut lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneen kanssa
 • olet yli 70-vuotias
 • kuulut riskiryhmään.


Eläinlääkintähuolto
Ohjeistus asiakkaille koronavirusepidemian aikana:

 • Käsien pesu ennen vastaanottotiloihin tulemista.
 • Vain yksi henkilö potilasta kohden.
 • Omistaja otetaan vastaanottohuoneeseen vain silloin, kun se on välttämätöntä. Aina muulloin omistaja odottaa odotushuoneessa, ulkona tai autossa.
 • Omistaja järjestää jonkun muun tuomaan eläimen vastaanotolle, mikäli:
  • on itse saanut oireita
  • jollakulla läheisellä on ollut oireita
  • omistaja on ollut ulkomailla.
Jos tämä ei onnistu, ilmoitetaan asiasta etukäteen, jolloin tehostamme suojausta mm. antamalla asiakkaalle hengityssuojaimen käynnin ajaksi.
 • Ilmoitathan yllä olevista huomioista puhelimitse ennakkoon myös tilatessasi eläinlääkäriä tilakäynnille.
 

Kasvatus ja opetus

Esi- ja perusopetuksessa kouluvuosi alkaa lähiopetuksessa
Ministeriö on antanut useita määräyksiä lähiopetuksen järjestämiseen liittyen. Ohjeissa painotetaan mm. riittävää väljyyttä ja opetusryhmien pitämistä erillään koulupäivän aikana. Oppitunnit, välitunnit ja ruokailut porrastetaan niin, että oppilaat ovat koulupäivän aikana tekemisissä ainoastaan oman opetusryhmän kanssa. Hygieniaohjeita noudatetaan tarkasti ja ulkopuolisten liikkumista koulun alueella vältetään.

Kukin koulu tekee konkreettiset valmistelut omista lähtökohdistaan käsin Opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen ja aluehallintoviraston ohjeita noudattaen. Rehtorit tiedottavat huoltajia oman koulun käytännöistä tarkemmin.

Oppilashuolto
Oppilashuollon työ jatkuu poikkeusolojen ohjeistukset huomioiden. Perheet tai lapset ja nuoret voivat ottaa oppilashuoltoon yhteyttä joko Wilman kautta tai puhelimitse. Perheitä tavataan myös kouluilla, mutta palaverit järjestetään edelleen ensisijaisesti etäyhteyksillä.

Oppilashuollon yhteystiedot

Lasten ja perheiden palvelut

Tapahtumat ja vapaa-ajan toiminta

Yhdistykset
Koronavirus vaikuttaa monin tavoin myös yhdistystoimintaan. Lue linkistä Varsinais-Suomen Kylät ry:n kokoamat ohjeet.

Tekniset ja ympäristöpalvelut

Uudenkaupungin jätehuollon yleisohjeet kiinteistöille

 • Laita nenäliinat ja lautasliinat toistaiseksi polttokelpoiseen jätteeseen, ei biojätteeseen.
 • Sairastuneen jätteet on kerättävä omaan roskakoriin, joka on päällystetty pussilla. Täyttynyt roskapussi suljetaan tiiviisti ja viedään polttokelpoisen jätteen astiaan. Tyhjennä roskakori päivittäin.
 • Sulje roskapussit hyvin joko ristiin sitomalla tai teippaamalla ennen niiden viemistä polttokelpoisen jätteen astiaan.
 • Mikäli jäteastian tyhjennyksissä tulee katkoksia, pakkaa jätteet tiiviisti ja säilö ne tilaan, jossa niistä ei ole haittaa terveydelle ja jossa esimerkiksi haittaeläimet eivät pääse levittämään jätteitä.
 • Lajittele pakkausjätteet tehokkaasti, jotta polttokelpoista jätettä syntyy vähemmän.
 • Älä jätä jätteitä miehittämättömille jätteen vastaanottopaikoille, mikäli jäteastiat ovat täynnä.
 • Seuraa Lassila & Tikanojan Munaistenmetsän materiaalin kierrätyskeskuksen ohjeita jätteiden toimittamisesta ja aikatauluista.
 • Seuraa jätteenkuljetusyritysten viestintää jätteenkuljetuksista ja aikatauluista poikkeusolojen aikana.

Ajankohtaista

Ota yhteyttä:

Jos epäilet koronavirustartuntaa
puh. 02 4612 516 (arkisin klo 8-15) 
puh. 02 313 8800 (muina aikoina)

Valtakunnallinen puhelinneuvonta
puh. 0295 535 535 (arkisin 8-21, la klo 9-15)

Neuvontapuhelin yli 70-vuotiaille
puh. 044 351 5370 (arkisin klo 9-15)

Sosiaalipalvelut keskitetysti
Aikuisten vastaanotto Arvo
puh. 040 663 7001 (arkisin klo 9-15)

Psykososiaalinen tuki
Aikuisten vastaanotto Arvo
puh. 040 663 7001 (arkisin klo 9-15)

Mielenterveys- ja päihdeyksikkö
puh. 044 700 2333 (klo 8-15.15 - takaisinsoittojärjestelmä)

Terveyskeskuspsykologi
puh. 040 617 4639 (päivystysaika ma-pe klo 8-9)

Palvelupiste Passari
puh. 050 420 5260

Oppilashuolto